Ένα blog για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Γιατί δε με θέλουν;

Tι γυρεύει μια κατακόκκινη παπαρούνα μέσα σ’ ένα λιβάδι με κάτασπρες μαργαρίτες; Η διαφορά θα τους επιτρέψει να ζήσουν αρμονικά;(ΤΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ, της Φιλιώς Νικολούδη)
Τι θέλει ένα "περίεργο" λουλούδι (το Ξενολούλουδο) ανάμεσα στα άλλα; θα το δεχτούν στην παρέα τους; (ΤΟ ΞΕΝΟΛΟΥΛΟΥΔΟ, της Ειρ. Καμαράτου-Γιαλλούση)

Δυο "διαπολιτισμικά"βιβλία με θέμα τη διαφορετικότητα. Αξίζει να τα διαβάσετε!!!

Μπορείτε να δείτε ένα βιντεάκι για το χαρούμενο λιβάδι, αν πατήσετε  http://www.edutv.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=394 

Μαθητές στην κουζίνα!!!


  Τα παιδιά της Γ΄ διάβασαν βιβλία για τη διατροφή και συζήτησαν για τη διατροφική πυραμίδα.

  Έφεραν συνταγές, ζωγράφισε  κάθε παιδί και μια εικόνα δίπλα στη συνταγή του και φτιάχτηκε το βιβλίο ζαχαροπλαστικής «Μαθητές στην κουζίνα».
   



 Φτιάξανε τρουφομπαλίτσες με τα υλικά που έφεραν από το σπίτι( μπισκότα, τρούφα, βούτυρο κ.λπ.). Τις απόλαυσαν!!!



Ήρθε η άνοιξη!!!

Οι Βιβλιοφάγοι υποδέχτηκαν την άνοιξη με μεγάλη χαρά! Διάβασαν βιβλία, τραγούδησαν κι έφτιαξαν "Μάρτηδες".
                                                         "Μάρτης" ή "Μαρτιά"
Είναι ένα παμπάλαιο έθιμο που υπάρχει σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Ο "Μάρτης"είναι ένα βραχιολάκι με κόκκινη και άσπρη κλωστή και φοριέται στον καρπό των παιδιών όλο τον Μάρτη για να μην καούν από τον ήλιο.Στο τέλος του μήνα το αφήνουν πάνω σε μια τριανταφυλλιά για να το πάρει ένα χελιδόνι και να φτιάξει τη φωλίά του. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Σε άλλα μέρη το κόβουν και το καίνε το Πάσχα, με τη λαμπάδα της Ανάστασης.